Dobrodošli na sajt Tamare Marković!
 
 

„Der Neue Merker“ – december/januar 2008.

„Cavalleria Rusticana“ – „I Pagliacci Maribor“, Slovenija 27.12.2007.

Solisti većinom gosti u novoj Produkciji Kavalerije Rustikane ispunili su sva očekivanja što je i primereno renomeu mariborske operske kuće.

Vrlo upečatljiva i izražajna kako glasovno tako i glumački bila je Santuca u interpretaciji Tamare Marković. Takođe, već poznati tenor Janez Lotrić, Alfio Valentina Enceva, Lola Irene Petkove a u Pajacima pre svih Tonio Marka Kobala, zatim Sabina Cvilak i Miro Solman.

Orkestar je na najbolji mogući način podržao soliste pod dirigentskom palicom maestra Lorisa Voltolinija.

Još jednom se pokazalo da je pravo zadovoljstvo putovati na predstave u Maribor. To dokazuje i brojna operska publika koja autobusima iz Austrije stiže u mariborsku Operu.

Peter Walner

„La Voce del Popolo”, Rijeka, Hrvatska 14.12.2007.

„Okus bravure izveo duo Marković-Lešić”

Bilo je to veče na visokom umetničkom nivou u petak uveče, u prepunoj svečanoj Sali Zajednice Italijana u Rijeci koja je za protagoniste imala beogradsku mecosopranistkinju Tamaru Marković i Riječkog tenora Davora Lešića, uz klavirsku pratnju Ane Ankoneli.

Izvodeći izuzetno zahtevani atraktivan program koji je obuhvatio period od ranog baroka pa sve do kasnog osamnaestog veka i bisere muzike italijanskog verizma, Tamara Marković je pokazala da poseduje glas izuzetne voluminoznosti i moći, pastoznog tembra i odlično poznavanje raznovrsnih stilova u muzici, zatim vođenje fraze kao i transparentnost i jednostavnost, karakteristike klasicizma. Takođe pokazala se i kao odličan interpretator nemačkog lida u pesmama Johanesa Bramsa i Riharda Štrausa.

Strast, temperament, dramu i ljubomoru naveli bismo kao karakteristike koje su obeležile izvođenje dela Ferenja Obradorsa i arije Santuce iz opere „Kavalerija Rustikana” i Princeze Bouillon iz opere Adriana Lekuvrer, pravih bisera italijanskog verizma...

Agnese Superina

„Na reprizi, pak, pravo otkrovenje bila je Tamara Marković, raskošnog i divnog baršunastog glasa u svim lagama i sa izuzetnom prostudiranošću role Džejn Sejmur.”

Gordana Krajačić, “Pro Musica”, oktobar 1997.

„Po lepoti glasa i talenta, glumačkoj i pevačkoj ubedljivosti, u prvom redu bismo u ovoj prilici izdvojili baritona Željka Lučića, izuzetne prirodnosti, srčanosti i lakoće interpretacije, te topline baršunastog glasa i mecosopranistkinju Tamaru Marković, lepe pojave, otmenog držanja i punog, sočnog glasa, smireno i skoncentrisano vođene fraze u ariji naslovne junakinje Gunoove Safo.”

Marija Adamov, “Pozorište”, decembar 1996.

“The voice of mezzosoprano Tamara Markovic emanates sublime tension. She sang the vocal passages of the Fourth and the Fifth movements of the Mahler's Third Symphony based on Nitsche's text with deep feeling and thoughtfulness succeding in creating an atmosphere of magnetic force in the audience of the Romanian Ateneum.”

Viorel Cosma, “Music Actuality”, June 18,1996, Romania


Einen besonderen Eindruck hinterliss auch Tamara Markovic als Schwertleite:
Schon und stoltz und hintergrundig erwarb sie sich mit ihrer warmen Altstimme viele Sympathien.

Dagmar Drescher, „Magdeburger Stadtjournal“, 17.11.2002, Deutschland

 
 
Sva prava zadržana