Dobrodošli na sajt Tamare Marković!

Solista opere Narodnog pozorišta u Beogradu mecosopran Tamara Marković, rođena je 1969. godine u Beogradu. Završila studije solo pevanja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i magistarske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Kao stipendista rumunske vlade u Bukureštu je završila dvogodišnju specijalizaciju u klasi prof. Marije Slatinaru-Nistor. Usavršavanje nastavlja u Francuskoj kod čuvene profesorke Vere Rože Nordel. Redovno dolazi u Beograd na konsultacije kod naše primadone Biserke Cvejić.

Dobitnik je prve nagrade na takmičenju mladih pevača u Dubrovniku 1987. godine, Prve nagrade na takmičenju u Herceg Novom 1991. godine i stipendije iz Fonda Melanije Bugarinović.

Prva scenska iskustva stiče u operskim kućama Beograda i Novog Sada u periodu 1987-1992, pevajući uloge: Grof Orlofski (Slepi miš), Olga (Evgenije Onjegin), Lola (Kavalerija rustikana), Mercedes (Karmen), itd. U sezoni 1993/94. bila je solista lirskog Teatra u Brašovu, u Rumuniji, gde peva uloge: Madalena (Rigoleto), Silvija (Knjegina čardaša) i Božićni oratorijum Paula Konstantineskua. Godine 1995. dobija angažman u Operi u Bukureštu (Rumunija) gde peva najveće uloge mecosopranskog faha: Eboli (Don Karlos), Amneris (Aida, režija Plamen Kartalov, Sofija) i Karmen (naslovna uloga).

Sledi jednogodišnji ugovor sa beogradskom Operom 1997/98, gdeje ostvarila uloge: Džejn Sejmur (Ana Bolen) i Santuca (Kavalerija rustikana).

Godine 1999. odlazi u Nemačku gde je do 2004. godine ostvarila nove uloge u više od 250 predstava: Emilija (Otelo), Ljudmila (Prodana nevesta), Švertlajte i Rosvajze (Valkira), Hipolita (San letnje noći), Flora (Travijata), Druga dama (Čarobna frula), Irodijada (Saloma).

Od 2001. do 2005. godine studira germanistiku i političke nauke na Univerzitetu „0to fon Gerike" u Magdeburgu, Nemačka. U projektu Udruženja „Rihard Vagner" nastupa u ulozi Majke u Ofenbahovoj operi Hofmanove priče.

Iz bogate koncertne delatnosti izdvajaju se interpretacije kompozicija Gustava Malera: III simfonija sa Filharmonijom „"Đorđe Enesku" i maestrom Serđu Komisiona, III simfonija sa Jan Vangom, II simfonija sa Kamilom Marineskuom, VI simfonija sa Antonom Nanutom, Pesme o zemlji na otvaranju Festivala „Dinu Lipati" sa Kristijanom Mandealom i Pesme putujućeg kalfe sa Jovanom Šajnovićem.

Pored pomenutih, sarađivala je i sa dirigentima kao što su: Kristijan Evald, Gerd Šaler, Jan-Mihael Horstman, Bojan Suđić, Imre Toplak, Dejan Savić, Mladen Jagušt, Kornel Trailesku, Vlad Konta, Juko Amanuma, Darinka Matić-Marović, Loris Voltolini, Miroslav Homen, Karen Kamenšek, Johannes Harneit...

Nastupala je u Japanu (Tokio, Osaka, Kanazava, Kjoto, Nigata, Tojama), Buenos Airesu, Atini, Braunšvajgu, Magdeburgu, Berlinu, Moskvi, Temišvaru, Parizu, Bukureštu, Konstanci, Mariboru, Ljubljani, Skoplju, Rijeci... Član UMUS-a je od 1992. godine. U sezoni 2005/06. nastupala je sa simfonijskim orkestrom RTS-a i dirigentom Bojanom Suđićem (Pesme grofici Vezendonk, II čin Valkire (Fricka) i IV simfonija Gustava Malera sa dirigentom Antonom Nanutom. Od 2005. godine živi i radi kao slobodni umetnik u Berlinu.

U februaru 2007. godine izašao je na tržište njen prvi samostalni CD u izdanju PGP RTS-a u Beogradu.

21. juna 2007. god. Ulogom Santuce u operi Kavaleria Rustikana u Narodnom pozorištu u Beogradu obeležila je dvadeset godina umetničkog rada.

U sezoni 2007/08 nastupa kao gost u SNG Maribor (Slovenija) kao Santuca u novoj produkciji Kavaleria Rustikana, u istoj ulozi nastupiće 26.08.2008. na letnjem festivalu u Ljubljani.

02.10.2008. nastupiće na otvaranju festivala „Interfest” u Bitoli, Makedonija.

Kao solista opere N.P. u Beogradu u sezoni 2008/09 nastupaće kao Šarlota u Verteru i Irodijada u Salomi ( R. Štraus) i Eboli u Don Karlos (Đ. Verdi).

1. jula 2009. godine na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu debitovala je kao Preciozila u Verdijevoj operi Moć Sudbine,a na istoj sceni 24. novembra 2009 nastupa kao Majka Hasanage u Operi "Hasanaginica" R. Kambaskovića.

Septembra 2010. godine odlazi na šestomesečni studijski boravak u Filadelfiju.

05. februara 2011. godine nastupa u Njujorku na Koncertu pod nazivom "Njujorški muzičari iz Srbije".

Posle nastupa na Koncertima u Vojvodini (Gradska kuća u Novom Sadu 25.05.2011. i Gradska kuća u Subotici 21.12. 2011. godine), počinje da se bavi pedagogijom.

Od 2012.godine predaje solo pevanje i kamernu muziku u srednjoj muzičkoj školi u Subotici i aktivno učestvuje u IPA projektu prekogranične saradnje između Subotice i Segedina, koji je finansiran iz Fonda EU.

Njeni učenici su osvojili brojne nagrade na takmičenjima u zemlji, a Tamara Marković je bila član žirija za dodelu stipendija iz Fonda "Melanija Bugarinović" u Novom Sadu 2014. godine.

2015. godine je bila član žirija na takmičenju solo pevača u Novom Bečeju "Obzorja na Tisi". 

2017. godine je bila član žirija na 61. Festivalu Zajednice muzičkih i baletskih škola Srbije u Zrenjaninu.  

2018. godine je bila član žirija na međunarodnom takmičenju solo pevača "Lazar Jovanović" u Beogradu.

Član UMUS-a je od 1992. godine.

U periodu od septembra 2015. godine do septembra 2017. godine nalazi se na mestu pomoćnika Direktora, a trenutno je šef odseka za solo pevanje u muzičkoj školi u Subotici.

Juna 2021. godine pozvana je da bude član žirija međunarodnog takmičenja „Šimandi Jožef“ u Segedinu u Mađarskoj.

Deset godina pedagoškog rada obeležiće 2022.godine koncertom kamerne muzike koji se tradicionalno održava u februaru mesecu a čiji je idejni tvorac.

Član UO Gradske biblioteke u Subotici je od oktobra 2021.godine.

Tamara Marković je imenovana u decembru 2022.godine za generalnog menadžera austrijske firme Bridge Events & Services, sa predstavništvom u Beogradu.

1.02.2024. godine počinje da radi kao stručni saradnik za Gala operske koncerte i masterclass programe u Zadužbini Ilije M.Kolarca u Beogradu.

Kontakt:
tel.: + 49 (0) 170 270 36 24
+ 381 (0) 64 330 64 36
e-mail:
tamarkbg@yahoo.de

Sva prava zadržana