Üdvözöllek Tamara Marković weboldalán!



Marković Tamara a szólóének szakon diplomázott Újvidéken, majd posztgraduális tanulmányait pedig a belgrádi Zeneművészeti Akadémián fejezte.

Ezek után Bukarestben folytatott szaktanulmányokat szólóének szakon (prof.Maria Slatinaru - Nistor) – mint a román állam ösztöndíjasa.

Több városban (Herceg Novi, Dubrovnik, Újvidék) vett részt különböző zenei versenyeken, ahol kimagasló eredményeket ért el, Újvidéken pedig kiérdemelte a Melanija Bugarinović díjat, mint az Újvidéki Egyetem legjobb tanulója.

Egyetemi tanulmányai után is foglalkozik a továbbképzéssel: tanfolyamokon tanul pl. prof. Rózsa Vera tanítványaként Franciaországban, prof. Quasthoff Thomasnál Németországban, vagy az Egyesült Államokban prof. Eliasen Michaelnél.

1992-től a belgrádi UMUS, valamint Magdeburgban a Richard Wagner Társaság tagja, de alapítója, majd elnöke a Bukarestben létrejött DUNART elnevezésű Duna menti művészeti közreműködést ösztönző alapítványnak.   

Mint a Bukaresti Opera szólistája – több ismert szerep fűződik a nevéhez: Carmen, Eboli alakja a Don Carlosból, Amneris az Aidából, Magdaléna a Rigolettóból, valamint számos más operai alakítás Németországban, Szlovéniában, Szerbiában: Jane Seymour/ Anna Bolena, Santuzza/ Cavalleria Rusticana,Olga/ Evgenij Onegin, Herodias/ Salome, Fricka/ Die Walkure, Charlotte/ Werther, Preziosilla/ La Forza del Destino  és mások.

Olyan fesztiválokon is felépett, mint a New Yorki Fesztivál, a Festspiele Berlinben, az Enescu fesztivál Bukarestben, Interfest Bitolán, Romus Rovinjban, Nomus Újvidéken, Bemus Belgrádban, a ljubljanai, opátijai, rijekai, konstancai és delfi fesztiválok.

2003-ban Japánban, 2004-ben Argentínában vendégszerepelt a magdeburgi Operával.

A belgrádi Filharmóniával, a Szerbiai Rádió és Televízió zenekarával, továbbá a Szent György vonósnégyessel tartott számos hangverseny után a Szerbiai Rádió és Televízió Lemezkiadó Vállalata 2007-ben kiadta első önálló CD-jét Portré címmel.   

Az Európa szerte tartott szólóhangversenyein legnagyobb sikereit a Gustav Mahler szimfóniáiból vett mezzoszoprán részletekkel aratta.

A 2010/2011-es szezonban az USA-ban jár továbbképzésre a Filadelfiai Curtis Institutba.

2012-től szólóéneket és kamarazenét tanít a középfokú Szabadkai Zeneiskolában; aktív szervezője és részvevője a határokon átívelő IPA projekteknek Szabadka és Szeged közt, melyeket az Európai Unió alapítványai pénzelnek. Tanítványai sok elismerést és díjat hoztak haza az országból, így tagja lett Újvidéken a Bugarinović Melanija alapítvány zsűrijének - csakúgy, mint a belgrádi és a törökbecsei szólóénekesek fesztiváljának.  

2014-től a Szabadkai Zeneiskola szólóének szakának tanszékvezető tanára, de

2015 szeptemberétől 2017 augusztusáig a Szabadkai Zeneiskola igazgatóhelyettese is volt.

2021 júniusában meghívást kapott, hogy zsűri tag legyen a "Simandi József" nemzetközi verseny keretein belül Szegeden.

Pedagógiai munkájának tíz esztendejét 2022-ben a hagyományosan februárban megrendezésre kerülő kamarazenei koncerttel ünnepli, melynek egy személyben alkotója is.

2021 októbere óta a szabadkai Városi Könyvtár elnökségi tagja.

Tamara Marković 2022 decemberében ki lett nevezve a belgrádi képviselettel rendelkező osztrák Bridge Events & Services cég vezérigazgatójává.

Tamara Markovićot 2024 februárjában nevezték ki a belgrádi Kolarac Alapítvány művészeti tanácsadójává.

Elérhetőség:
telefon: + 49 (0) 170 270 36 24. + 381 (0) 64 330 64 36
e-mail:
tamarkbg@yahoo.de

Sva prava zadržana